Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

Αγαπητοί κυρίες/οι, 1/12/20
Απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας ενημερώσουμε για την λειτουργία μιας δομής στον Δήμο μας που έχει δημιουργηθεί για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο των πολιτών. Η δομή αυτή προωθείται από το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο οποίο είναι μέλος ο Δήμος μας.
Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., είναι το πιστοποιημένο Δίκτυο των Δήμων της Χώρας μας στο Δίκτυο των Εθνικών Δικτύων του Π.Ο.Υ. Ευρώπης, ως ένα Δίκτυο Δήμων που έχει υιοθετήσει τις αρχές, την φιλοσοφία και την μεθοδολογία του Π.Ο.Υ. για την Προαγωγή της Υγείας όπως αυτή έχει ορισθεί το 1986 στον Χάρτη της Οτάβα από όλα τα κράτη μέλη.
Βασικοί συντελεστές και παράγοντες της προαγωγής της υγείας είναι η Ισότητα στην Υγεία και η Πρόληψη των ασθενειών, συντελεστές τους οποίους καλείται να καλύψει η Δομή των ΚΕΠ Υγείας που θεσπίστηκε το 2014 από το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και σήμερα λειτουργεί σε Δήμους σε όλη την Ελλάδα, έχει δε τύχει ευρείας αποδοχής τόσο από τις Τοπικές Αρχές όσο  και από τους πολίτες.
Τα ΚΕΠ Υγείας υπηρετούν την Πρόληψη, πρωτογενή και δευτερογενή, είτε  μέσα από προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού είτε μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα κύρια νοσήματα με τα οποία ασχολούνται είναι: Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του Παχέος εντέρου, Καρκίνος του Προστάτη,, Καρκίνος του Μαστού, Καρκίνος του Τραχήλου μήτρας, Μελάνωμα, Οστεοπόρωση, Πνευμονοπάθειες
Τα ΚΕΠ Υγείας είναι επίσης μια Δομή που υπηρετεί την Ισότητα στην Υγεία, διότι λειτουργεί μέσα στην Κοινότητα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκείας.
Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει την βούληση να θέσουμε σε προτεραιότητα τα θέματα υγείας του πληθυσμού. Σε αυτήν την προσπάθεια, έχουμε ρόλο όλοι μας και για τον λόγο αυτό σας πληροφορούμε για την λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Υγείας του Δήμου μας.
Βασικό εργαλείο στην λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας είναι το λογισμικό τους το οποίο  είναι ένας δωρεάν τηλεφωνικός σύμβουλος υγείας για εξετάσεις προ-συμπτωματικού ελέγχου αναλόγως με το φύλο και το ηλικιακό γκρουπ των δημοτών μας. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η εγγραφή των πολιτών  στο λογισμικό.
Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε την πολύτιμη συνεργασία σας, ώστε να πληροφορήσετε τα μέλη σας  να συμπληρώσουν τις ειδικές φόρμες.
Η συμβολή σας στην προσπάθεια του Δήμου μας για την Πρόληψη της Υγείας είναι καθοριστική. Ελπίζουμε να ανταποκριθείτε σε αυτό το πολύ σπουδαίο εγχείρημα του ΚΕΠ Υγείας, ώστε να αναβαθμίσουμε  με την βοήθεια σας ακόμη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Δήμου μας.

Με εκτίμηση, Βερούχη - Λεμονιά Μαρία,
Αντιδήμαρχος Τουριστικής και Κοινωνικής Πολιτικής

 

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.