Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 


Δελτίο Τύπου
Παρεμβάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο
για την Προσχολική Αγωγή και το «Γιοκάλειο Ίδρυμα»
Την Τετάρτη 28/2/2018 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου και η Δημοτική Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κούλα Βρανά, έθεσε δύο έκτακτα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Καρύστου.
Πρώτο έκτακτο θέμα ήταν η «Πρόταση ψηφίσματος για την επέκταση της υποχρεωτικότητας της Προσχολικής Αγωγής» όπου το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Στο δεύτερο έκτακτο θέμα ζητήθηκε η «Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάσταση του Γιοκαλείου Ιδρύματος» όπου ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, στην επόμενη συνεδρίασή του μετά και από σχετική συνάντηση με την Πρόεδρο του Ιδρύματος.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις της Κούλας Βρανά:
1ο ΘΕΜΑ: Η επέκταση της υποχρεωτικότητας της Προσχολικής Αγωγής
Με το άρθρο 33 του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής η Κυβέρνηση προωθεί την επέκταση της υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής. Σε αυτό ορίζει ότι η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 5 έως 6 ετών, το νηπιαγωγείο είναι διετές, περιλαμβάνοντας και τα προνήπια (4 έως 5 ετών). Έτσι, στους δήμους που δίνει ο διευθυντής Εκπαίδευσης τη συγκατάθεσή του, γίνεται υποχρεωτική και η φοίτηση των προνηπίων. Από αυτό προκύπτει ότι η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε συνάρτηση με τις διαθέσιμες υποδομές των νηπιαγωγείων, γι' αυτό και δίνεται ο συγκεκριμένος ρόλος στους διευθυντές Εκπαίδευσης. Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει λόγο για δυνατότητα εφαρμογής σε πάνω από 250 δήμους, ωστόσο είναι γνωστό ότι τα νηπιαγωγεία από πλευράς υποδομών βρίσκονται στη χειρότερη θέση από όλες τις άλλες βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι προκειμένου να βρεθούν θέσεις για όλα τα νήπια και τα προνήπια, η κυβέρνηση ποντάρει και στις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, δηλαδή ποντάρει ευθέως και στην τσέπη των γονιών.
Η ρύθμιση αυτή δεν ικανοποιεί το διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών και γονεϊκών κινημάτων, για την απόλυτα ώριμη ανάγκη θεσμοθέτησης της Δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά το αφήνει στον αέρα για να υλοποιηθεί στο απώτερο μέλλον και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των δήμων και των γονέων.
Στο παιχνίδι της κυβέρνησης εντάσσεται και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με μοναδική εξαίρεση τους κομμουνιστές δημάρχους, αλλά και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στους Δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ) που αρνούνται αυτό το δικαίωμα.  Είναι άλλωστε γνωστή η θέση της ΚΕΔΕ για πέρασμα της προσχολικής αγωγής στους Δήμους και η υπεράσπιση του καθεστώτος των voucher, των κουπονιών και των τροφείων. Όπως επίσης είναι γνωστή η θέση της ΠΟΕ-ΟΤΑ που δε δέχεται για μέλη της τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους Δήμους και τώρα διαμαρτύρονται για την απειλή της απόλυσής τους χωρίς και πάλι να λένε κουβέντα για τη μονιμοποίησή τους. Μάλιστα, ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ, αξιοποιώντας το φόβο των βρεφονηπιοκόμων πως μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους αν τα παιδιά μεταφερθούν στα νηπιαγωγεία, προσπαθούν να τους στρέψουν ενάντια στη δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.
Η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ισόρροπη ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ενιαία να έχει ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο πρόγραμμα και να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους κι όχι στο σχεδιασμό του κάθε Δήμου.
Η κυβέρνηση, και με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο στην κατεύθυνση ανάπτυξης των υποδομών του δημόσιου Νηπιαγωγείου, στη στελέχωσή του με το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Δεν δημιουργεί ούτε καν τις στοιχειώδης προϋποθέσεις που χρειάζονται για να γίνει πράξη το αίτημα για Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή.

Σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει πραγματικότητα η ολοκληρωμένη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών. Να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά με ευθύνη του κράτους.
Εν έτη 2018, δεν νοείται Προσχολική Αγωγή χωρίς σίτιση, χωρίς χώρους να ξεκουράζονται τα νήπια και βέβαια χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, που δεν είναι μόνο οι παιδαγωγοί - νηπιαγωγοί, αλλά και βοηθητικό προσωπικό, όπως τραπεζοκόμοι και καθαρίστριες που θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στα νηπιαγωγεία, αλλά και άλλες ειδικότητες (π.χ. ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές κ.ά.) που πρέπει να εξασφαλίζονται όπου χρειάζεται για να συνδράμουν το έργο του παιδαγωγού, να προλαμβάνουν και να θεραπεύουν ζητήματα που εμφανίζονται στις ηλικίες των νηπίων.
Μάλιστα, σήμερα πια, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως η Αγωγή του παιδιού δε ξεκινά από την ηλικία των 4 ετών αλλά αρκετά νωρίτερα. Από αυτή την άποψη χρειάζεται να εξασφαλιστεί από το κράτος η πρόσβαση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όλων των παιδιών, χωρίς αποκλεισμούς και προγράμματα (voucher, ΕΣΠΑ κλπ). Γι αυτό οι υπάρχοντες βρεφονηπιοκόμοι, που με την Κυβερνητική ρύθμιση απειλούνται με απόλυση, όχι μόνο δεν περισσεύουν αλλά δε φτάνουν κιόλας!
Τέλος, δεν είναι πολυτέλεια σήμερα η διευρυμένη λειτουργία των νηπιαγωγείων, να φτιάχνονται απρόσκοπτα ολοήμερα τμήματα, αλλά και πρωινή ζώνη υποδοχής, ανεξάρτητα από το αν είναι μεγάλος ή μικρός ο αριθμός των παιδιών - γονιών που τα χρειάζονται. Δεν είναι υπερβολή να υπάρξει μέριμνα για τους καλοκαιρινούς μήνες, με δωρεάν θερινά camp για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ενεργοποίηση όλων των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) των δήμων και στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό, η δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν όπως στην περιοχή μας.
Για τους παραπάνω λόγους προτείναμε το παρακάτω ψήφισμα το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα:
Ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου
Η νομοθετική ρύθμιση που συζητείται στη Βουλή (άρθρο 33 στο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής) για την επέκταση της υποχρεωτικότητας στα δύο χρόνια της Προσχολικής Αγωγής, παρά το γεγονός πως αποτελεί σύγχρονη παιδαγωγική ανάγκη, γίνεται με τρόπο που δε διασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους και υποδομές γι αυτή. Το υπουργείο δε μιλά καν για προσλήψεις μόνιμων νηπιαγωγών και όλου του απαραίτητου προσωπικού που θα εξασφαλίζει σύγχρονες προϋποθέσεις λειτουργίας.
Με τη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης μετατίθεται η ευθύνη για την υλοποίησης της επέκτασης της υποχρεωτικότητας στους Δήμους και στην κρίση των κατά τόπους Διευθυντών Εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει η πόρτα για περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικών δομών μιας και οι κρατικές ή δημοτικές δε θα μπορούν να καλύψουν όλα τα παιδιά, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερα έξοδα για τους γονείς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου απαιτεί να αναλάβει εξολοκλήρου το κράτος  την Προσχολική Αγωγή και την απαραίτητη στήριξή της με όλους τους απαραίτητους πόρους ώστε να μη μένει εκτός κανένα παιδί, να υπάρχει μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό σε κάθε μονάδα της προσχολικής αγωγής και συνολικά της εκπαίδευσης.
Απαιτούμε:

  1. Κάθε παιδί πρέπει να έχει μια θέση στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς και αυτό να του παρέχεται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους.
  2. Νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί να είναι σύγχρονοι, ασφαλείς και να έχουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
  3. Να υπάρχει ενιαίο, επιστημονικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής με ευθύνη κεντρικά του κράτους.
  4. Να είναι πανεπιστημιακού επιπέδου η μόρφωση όλων των παιδαγωγών, να μειωθεί η αναλογία των παιδιών ανά παιδαγωγό και να προσληφθούν περισσότεροι επιστήμονες παιδαγωγοί.
  5. Απαραίτητη είναι η πλέρια χρηματοδότηση για την εφαρμογή όλων των παραπάνω.
  6. Καμιά απόλυση εργαζομένων από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μονιμοποίηση όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή προγράμματα.

 

2ο ΘΕΜΑ: Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάσταση του Γιοκαλείου Ιδρύματος
Το Γιοκάλειο Ίδρυμα έχει μεγάλη σημασία για την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης μας. Διαθέτει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, την οποία χρησιμοποιούν όλοι οι φορείς της πόλης μας και τα σχολεία για εκδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις, ενημερώσεις, ημερίδες κ.α. Μάλιστα την έχει χρησιμοποιήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο ως χώρο για τις συνεδριάσεις του για ένα διάστημα. Λίγες πόλεις στο μέγεθος της Καρύστου έχουν τέτοια κτίρια.
Για τα λειτουργικά του έξοδα ο Γιοκαλάς είχε κληροδοτήσει ένα ακίνητο στην πλατεία Συντάγματος τα μισθώματα από το οποίο θα εξυπηρετούσαν τα έξοδα του Ιδρύματος. Το κτίριο πριν πολλά χρόνια αναπαλαιώθηκε και εκμισθώθηκε. Παρ’ όλα αυτά τα οικονομικά του Ιδρύματος είναι απογοητευτικά. Ήδη έχει επιδοθεί στο Γιοκάλειο Ίδρυμα κατασχετήριο για χρέη στο δημόσιο, ενώ πριν 20 περίπου μέρες κόπηκε του ρεύμα για τρίτη φορά, το οποίο βέβαια ξανασυνδέθηκε αφού καταβλήθηκαν τα χρωστούμενα. Τέλος, παλιότερα υπήρχαν προβλήματα στη μισθοδοσία της μοναδικής υπαλλήλου που λειτουργεί του Ίδρυμα (Βιβλιοθήκη και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων).
Επειδή ο εκάστοτε Δήμαρχος συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος σαν αντιπρόεδρος και επειδή η τύχη του αφορά όλη την πόλη, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο να ορίσει έναν δικηγόρο να ερευνήσει ποια είναι ακριβώς η οικονομική του κατάσταση και να ενημερωθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε να φέρει το ζήτημα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού πρώτα γίνει συνάντηση με την Πρόεδρο του Γιοκαλείου Ιδρύματος.
Κάρυστος, 28-2-2018

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.