Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κάρυστο
Δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή
Αυτή είναι η “καθαρή” διέξοδος για το λαό!
Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, το Σάββατο 21 Ιούλη, η πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κάρυστο, με ομιλητή τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Στο χώρο της συγκέντρωσης διακινούνταν η έκδοση της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου με θέμα: «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ». Χαρακτηριστικό είναι ότι από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της έκδοσης διακινήθηκαν δεκάδες αντίτυπα τόσο σε εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες και νέους από την περιοχή, όσο και σε επισκέπτες της Καρύστου.

Στην ομιλία του ο Κ. Παπασταύρου τόνισε:
«Απ’ ότι φαίνεται θα περάσουμε όλο το καλοκαίρι βομβαρδιζόμενοι καθημερινά για τα «καλά» μας μεταμνημονιακής εποχής που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και για την ασφάλεια και την σταθερότητα που εξασφαλίζει η ενεργή συμμετοχή μας χώρας μας μας ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και μας ΕΕ.
Η πραγματικότητα λέει ότι όλα όσα βασανίζουν και σήμερα τη ζωή του λαού, των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα είναι εδώ, θα ζουν και θα βασιλεύουν.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ουσιαστικά παρουσιάζει μας στόχους μας καπιταλιστικής ανάπτυξης και ανάκαμψης ως το αντίδοτο στην αντεργατική- αντιλαϊκή πολιτική.
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα μας προηγούμενης περιόδου δεν είναι μέτρα που έγιναν για λόγους «δημοσιονομικούς» δηλαδή για να μην σπαταλάει το κράτος παραπάνω από αυτά που μπορεί να μαζέψει, δεν είναι μέτρα προσωρινά που θα λήξουν με το πέρασμα στην ανάκαμψη, δεν είναι μέτρα τιμωρίας για την κρίση που μας επέβαλαν οι ξένοι...
Οι ίδιοι, κυβέρνηση, κόμματα μας αντιπολίτευσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, επιτελεία του κεφαλαίου κατά καιρούς ομολογούν ότι είναι μέτρα που και αν δεν μας τα είχαν επιβάλει στα πλαίσια ενός Προγράμματος θα έπρεπε να τα χαμε πάρει μόνοι μας γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη, ανάκαμψη τους, προϋποθέτει την αντεργατική- αντιλαϊκή επίθεση, τη θυσία δικαιωμάτων καταχτήσεων.
Εν ολίγοις ο στόχος μας ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που έχει γραφτεί στην προμετωπίδα μας κυβερνητικής πολιτικής λέει το εξής: Μετά από 8 χρόνια θυσιών των εργαζομένων πληρωμής του κόστους μας οικονομικής κρίσης με απώλεια δικαιωμάτων, με την επιτάχυνση μας διαμόρφωσης μας πραγματικού εφιάλτη μας εργασιακές σχέσεις, με το τσάκισμα μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων η ατζέντα γράφει νέες θυσίες για την στήριξη μας ανάκαμψης.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε μας μεγάλες ανησυχίες για το ενδεχόμενο η μικρή ανάκαμψη που σημειώνεται να μην αντέξει... σε συνθήκες που προβληματισμοί εκφράζονται για τη πορεία συνολικά μας καπιταλιστικής οικονομίας».
Σημαντική αναφορά έγινε και στην άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, στα προβλήματα που δημιουργεί, στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης» που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ. Συγκεκριμένα τονίστηκε πως:
«Ο αγώνας των κατοίκων μας περιοχής ενάντια σε αυτό το έκτρωμα λοιπόν που δημιουργείται εδώ στην Ν. Εύβοια είναι αγώνας που συνδέεται με την πάλη ενάντια στον ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Γι αυτό και το διεκδικητικό πλαίσιο που παλεύουν οι κομμουνιστές ανοίγει το σύνολο των ζητημάτων. Ανοίγει το ζήτημα να μπει φρένο στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ν. Εύβοια με δεδομένο ότι η περιοχή έχει υπερκεραστεί και προτείνει μια σειρά μέτρα που θα μπαίνουν εμπόδιο στην παραπέρα άναρχη  εγκατάσταση. Θέτει ζήτημα μέτρων αποκατάστασης από μας επιπτώσεις που έχουν τα έργα εγκατάστασης στην περιοχή. Βάζει ζήτημα προστασίας των δασών και περιουσιών από μας πυρκαγιές και αποκατάσταση των πληγέντων. Ανοίγει ζητήματα μας προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζόμενων στα έργα εγκατάστασης και ταυτόχρονα ανοίγει συνολικά ζήτημα εναντίωσης στην στρατηγική απελευθέρωσης μας ενέργειας, προβάλει το ζήτημα μας ανάγκης ο ενεργειακός σχεδιασμός να μπει στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Έτσι συνδυασμένα ο αγώνας των κατοίκων μας Ν. Εύβοιας συνδέεται με τον αγώνα εργαζόμενων και κατοίκων σε μας περιοχές μας χώρας που αφορούν ουσιαστικά την στρατηγική του κεφαλαίου στην ενέργεια.
Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή παζαρέματος το που θα γίνουν οι ανεμογεννήτριες είναι θέμα συνολικής στρατηγικής των επιχειρηματικών ομίλων και επιλογής περιοχών με κριτήρια το τι είναι πιο οικονομικό συμφέρον.  Οποιαδήποτε εμπόδια και αν μπουν ή μπαίνουν στην άναρχη εγκατάσταση θα είναι εφήμερα και προσωρινά αν δεν αντιπαρατεθούμε συνολικά με το αστικό σχεδιασμό για την ενέργεια. Δεν μπορεί να υπάρξουν στο πλαίσιο μας σημερινής οικονομίας ισόμετρη κατανομή μας ανάπτυξης, με βάση μας κοινωνικές ανάγκες.  Δεν είναι ζήτημα  τεχνοκρατικό, είναι ζήτημα πολιτικό.
Οι εξελίξεις λοιπόν στην περιοχή, το απτό παράδειγμα την Ν. Εύβοιας για το τι σημαίνει ανάπτυξη με κριτήριο τα συμφέροντα των μονοπωλίων είναι αφορμή δίνουν την ευκαιρία να ανοίξει πιο συγκεκριμένα η συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ, για την ανάπτυξη με κριτήριο μας σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες. Αυτό πρέπει να κινεί την ανάπτυξη την παραγωγή, μας υπηρεσίες όλη την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό πρέπει να μπει στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Υπάρχει λοιπόν λύση, υπάρχει διέξοδος μας όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Αλλά για να εφαρμοστεί χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας, πρέπει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι μας εξουσίας και τα κλειδιά μας οικονομίας.
Χρειάζεται σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη των καπιταλιστών, χωρίς ανατροπή μας εξουσίας του κεφαλαίου».
Αναφορά έκανε ο ομιλητής και στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις στις οποίες εμπλέκει αυτή το λαό:
«Δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που συνδέει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική μας κυβέρνησης υπηρετώντας το στόχο μας ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Δηλαδή η μεγαλύτερη εμπλοκή μας Ελλάδας μας ιμπεριαλιστικούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, η προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στα Βαλκάνια με την συμφωνία των Πρεσπών και την προετοιμαζόμενη συμφωνία με την Αλβανία, η ταύτιση με τα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο καπιταλιστικής ανάπτυξης που προωθεί η αστική τάξη στο εσωτερικό μας χώρας με μας ειδικές πλευρές που αφορούν την περιοχή μας.
Η ελληνική αστική τάξη για να εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας σε αυτές μας «μπίζνες» παίζει το χαρτί μας γεωστρατηγικής αναβάθμισης εντός του ΝΑΤΟικού πλαισίου, παίζει το παιχνίδι του πρωτοπόρου στην προώθηση των Ευρω-ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Για αυτό έχει σημασία σήμερα να  δυναμώσει σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, η πάλη για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας, να επιστρέψουν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν μας ΝΑΤΟικους σχεδιασμούς και δρουν εκτός συνόρων, να συνδεθεί η πάλη με το στόχο μας αποδέσμευσης μας χώρας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια εφησυχασμού, εξαπάτησης του λαού, μας μεθοδεύεται από την κυβέρνηση, τα αλλά αστικά κόμματα, τα επιτελεία μας αστικής τάξης. Να απομονωθεί στο λαό η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλοι εθνικιστικοί κύκλοι.
Είναι καθαρό ότι ο λαός μας δεν μπορεί να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και μας κυβερνήσεις μας. Δεν μπορεί να εμπιστευτεί μας που τον κλέβουν το ξεζουμίζουν τον καιρό μας ειρήνης ότι θα τον υπερασπίσουν σε περίπτωση πολέμου. Σε περίπτωση εισβολής ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα ο ελληνικός λαός οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν την μάχη υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, να εναντιωθούν στην προσπάθεια αλλαγής συνόρων, να αποκρούσουν τον ξένο εισβολέα. Σε αυτό τον αγώνα για άλλη μια φορά οι Κομμουνιστές, τα μέλη τα στελέχη του Κόμματος, μας ΚΝΕ, οι φίλοι μας θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό μας.
Μας ο αγώνας μας δεν πρέπει να μείνει στη μέση, μας συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να έχει κατεύθυνση στόχο, να συνδεθεί με την πάλη ώστε η έξοδος του λαού μας από τον πόλεμο να σημάνει ένα βαρύ χτύπημα στο σύστημα που γεννά μας πολέμους τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, να το πληρώσουν αυτοί που μας οδήγησαν στον πόλεμο, να συνδεθεί με την πάλη για την εργατική-λαϊκή εξουσία».
Τέλος, επισήμανε πως:
«Φέτος το Κόμμα μας γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του, 100 χρόνια ηρωικής πορείας ένδοξων στιγμών αλλά και χρήσιμων συμπερασμάτων που τελικά επιβεβαιώνονται και από τις ίδιες της εξελίξεις των τελευταίων χρόνων.
Είναι βασικό συμπέρασμα της ιστορικής πείρας ότι ο καπιταλισμός δεν βελτιώνεται, δεν εξανθρωπίζεται, δεν μεταρρυθμίζεται προς όφελος των εργαζομένων δεν μπορεί να γίνει ο «λύκος φίλος». Πως ότι κερδήθηκε και ότι θα κερδηθεί είναι και θα είναι αποτέλεσμα σκληρής ταξικής πάλης, αποτέλεσμα της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την εξουσία του.
Το συμπέρασμα αυτό οδηγεί αντικειμενικά και σε συγκεκριμένη πολιτική στάση. Το ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να βρίσκεται απέναντι σε κάθε αστική κυβέρνηση, απέναντι σε κάθε εκδοχή αστικής διαχείρισης, απέναντι στα κόμματα του κεφαλαίου όπως και αν αυτά αυτοπροσδιορίζονται. Αυτή η αλήθεια που επιβεβαιώνεται και ιστορικά έχει μεγάλη αξία στο σήμερα μετά την πείρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Το ΚΚΕ αναλαμβάνει πάντα τις ευθύνες του απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό. Και ευθύνη του ήταν να προειδοποιήσει με κάθε κόστος και είχε κόστος από αυτή την επιλογή, ότι καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του συστήματος δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στο λαό. Γι αυτό σήμερα μπορεί να κοιτάει κατάματα το λαό και να του λέει: Και αυτό το δοκίμασες και την «αριστερή» διακυβέρνηση του συστήματος τη βίωσες, ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις έναν άλλον εντελώς διαφορετικό δρόμο, μην ξαναπέσεις στην παγίδα ούτε του μικρότερου κακού, ούτε στην εναλλαγή κυβερνήσεων, στην τιμωρία των σημερινών με τους προηγούμενους, είναι αδιέξοδο....
Ήρθε η ώρα να σηκωθείς από τον καναπέ. Να πάψεις να είσαι θεατής, ήρθε η ώρα να πάρεις τη θέση σου στον αγώνα σήμερα για τα σύγχρονα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, για τις σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες. Ένας αγώνας που θα συνδέει κάθε επιμέρους μέτωπο πάλης, σε κάθε κλάδο, περιοχή σε ένα μεγάλο κίνημα αντεπίθεσης. Ένα μεγάλο κίνημα εργατικό-λαϊκό, μια κοινωνική συμμαχία που θα βγάζει στο προσκήνιο τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, που δεν θα παζαρεύει με το κεφάλαιο πόσα θα χάσει ο λαός, που θα συγκρούεται με την στρατηγική της ανάπτυξης για τα κέρδη, με τα σχέδια αστάθειας και ανασφάλειας της γεωπολιτικής αναβάθμισης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ένα τέτοιο κίνημα θα  μπορεί να επιβάλει λύσεις προς όφελος των εργαζομένων, μπορεί να βάλει εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.
Η προοπτική αυτή δεν είναι παραπομπή των λύσεων για το λαό στη «δευτέρα παρουσία» όπως μας κατηγορούν ορισμένοι. Για την «δευτέρα παρουσία» είναι οι αυταπάτες, οι ψευδαισθήσεις, οι ουτοπίες ότι μπορεί σε μια οικονομία που κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος να «χωρέσουν» εργατικές λαϊκές ανάγκες τη στιγμή που το κέρδος γεννιέται από την ένταση της εκμετάλλευσης και τον περιορισμό αυτών των αναγκών.
Για αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις ιδιαίτερα όσους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες προέρχονται πολιτικά από άλλα κόμματα και πολιτικούς χώρους, τους δίνει το χέρι, τους καλεί να δουν τα πράγματα με βάση το συμφέρον της τάξης τους, το συμφέρον της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας και όχι με βάση το συμφέρον των αφεντικών, να συσπειρωθούν να συστρατευθούν με τους κομμουνιστές, τις προτάσεις και την δράση τους σε κάθε μικρό ή μεγάλο μέτωπο πάλης, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να το ισχυροποιήσουν στα σωματεία, στις αρχαιρεσίες, στις εκλογές όπου και όποτε και αν γίνουν.
Γιατί ισχυρό ΚΚΕ είναι προϋπόθεση για δυνατό εργατικό κίνημα, για να γίνουν βήματα στην κοινωνική συμμαχία, για να ανοίξει διέξοδος προς όφελος του λαού».

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.