Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Για την επερχόμενη καταστροφή του “ακήρυχτου” αρχαιολογικού χώρου στο Νημπορειό Στύρων, Δ. Καρύστου, Ν. Εύβοιας, από την εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Στον υπερκορεσμένο από αιολικά πάρκα Δήμο Καρύστου και παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων επιδιώκεται να εγκατασταθούν ακόμη δεκάδες ανεμογεννήτριες το επόμενο διάστημα.
Πέρα από τις άλλες επιπτώσεις της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων με μόνο κριτήριο το κέρδος (πανάκριβο ρεύμα, κατάληψη μεγάλου μέρους των κορυφογραμμών ακόμη και προστατευόμενων περιοχών, επιπτώσεις στην άγρια πανίδα, κίνδυνοι από κατολισθήσεις, ακόμη και από πτώσεις ανεμογεννητριών, ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο κλπ) έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων της περιοχής (ρωμαϊκά λατομείο στη θέση «Ηλιόλουστη» και «Αμυγδαλιά», τμήμα οικίας στη θέση «Αμυγδαλιά», Αρχαϊκή οικία στη θέση «Καψούρι» κ.α.).
Ο όμιλος «Ελλάκτωρ», με τις ευλογίες της κυβέρνησης μέσα από τη διυπουργική επιτροπή για το στρατηγικό επενδυτή, σχεδιάζει να εγκαταστήσει στο λόφο του Νημποριού, της Δημοτικής Ενότητας Στύρων, του Δήμου Καρύστου, 14 ανεμογεννήτριες, συνολικού ύψους 180 μέτρων, με διάμετρο έλικα 145 μέτρων, ως μέρος του συνολικού έργου των 64 ανεμογεννητριών στη Νότια και τη Κεντρική Εύβοια.
Ήδη έγινε απόπειρα εγκατάστασης ανεμομετρικών ιστών που αποτράπηκε από τους κατοίκους της περιοχής.
Το Νημποριό με τα ρωμαϊκά και νεότερα λατομεία, τα Δρακόσπιτα και τον πύργο Ελληνιστικών χρόνων, αποτελεί μια σημαντική θέση με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επισημαίνεται δε πως ο λόφος του Νημποριού, αν και τα επενδυτικά σχέδια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν γνωστά από το 2013, παραμένει “ακήρυκτος” αρχαιολογικός χώρος από το ΥΠΠΟΑ.
Επιπλέον το νέο αιολικό πάρκο στο λόφο του Νημποριού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες σε σημαντικά “κηρυγμένα” και “ακήρυκτα” μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα, πλησίον και στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του Νημποριού και των Στύρων.

Με βάση την παραπάνω κατάσταση Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:

  • Να μην επιτραπεί καμιά παρέμβαση στο λόφο του Νημπορειού που θα καταστεί άκρως καταστροφική για τις αρχαιότητες.
  • Να ανακληθεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου της «Ελλάκτωρ» στο Νημπορειό. Τόσο λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις αρχαιότητες, όσο και για τις συνολικότερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, παίρνοντας υπόψη πως ο Δήμος Καρύστου είναι ήδη υπερκορεσμένος, όντας ο πρώτος πανελλαδικά σε εγκατεστημένη ισχύ.
  • Να προχωρήσει η αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, των μνημείων.
  • Να εξασφαλιστεί η συντήρηση των μνημείων με άμεσες σωστικές επεμβάσεις και ο καθαρισμός του χώρου.
  • Να σταματήσει εδώ η υποβάθμιση των χώρων, να αναδειχθούν ο λόφος του Νημπορειού και του Αγ. Νικολάου Στύρων, όπως ζητούν οι φορείς της περιοχής, σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση με την παράλληλη ανάδειξη της διαχρονικής εκμετάλλευσης της πέτρας στην περιοχή της Καρυστίας από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.