Κάρυστος | Μαρμάρι | Στύρα | ειδήσεις | τα νέα τώρα

Δημοσίευση από: admin

 

ΓΕΝΙΚΗ   ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ   ΦοΔΣΑ   ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΡΕΤΡΙΑ   ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2019
(Από τον Αλέξανδρο Αλούκο )

Πραγματοποιήθηκε στις  27-8-2019 στην Ερέτρια η Γενική Συνέλευση του Φορέα Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων  (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδος.
Στη Συνέλευση παραβρέθηκε  ο υπογράφων κ. Αλέξανδρος Αλούκος , ως εκπρόσωπος του Δήμου Καρύστου .
Η Συνέλευση, εκτός των άλλων, είχε και συνολικό απολογιστικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι λήγει  η θητεία του υπάρχοντος διοικητικού συμβουλίου, και ως εκ τούτου έγινε απολογισμός όλης της περασμένης περιόδου.
Στη συνέλευση συμμετείχαν και πολλοί νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείρηση των απορριμάτων, τα σημαντικά ζητήματα και το εχθρικό πολιτικό περιβάλον  που αντιμετώπησε ο Φορέας τα τελευταία χρόνια , αλλά και τα συντελεσθέντα έργα και τον προγραμματισμό των νέων μεγάλων έργων.
Τονίστηκε ιδιαίτερα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι στη διαχείρηση των απορριμάτων , που έχει γίνει (βραδυφλεγής βόμβα) κυρίως στις μεγάλες πόλεις.
Αναφέρθηκε το κλείσιμο της τελευταίας για την Περιφέρεια, ανοιχτής χωματερής του Δήμου Καρύστου, και η μεταφορά των απορριμάτων στους οργανομένους ΧΥΤΑ της Θήβας και Χαλκίδας , και ο προγραμματισμός νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ),  με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό,  στην περιοχή των Στύρων .

Με την ευκαιρία αυτή και ως απερχόμενος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καρύστου και φυσικά ως απερχόμενος εκπρόσωπος στον Φορέα, θέλω να επισημάνω στη  Διοίκηση του Δήμου Καρύστου για μιά ακόμα φορά ότι :
Αν δεν προχωρήσει οργανωμένα η ανακύκλωση δεν πρόκειται να έχουμε κανένα αποτέλεσμα οικονομικό και περιβαντολογικό.
Και το λέω αυτό γιατί, όπως έχω και πάλι έχω ανακοινώσει,  μετά από τη συμφωνία  με την εταιρία της Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), με δική της δαπάνη  τοποθετεί container στο ΣΜΑ Καρύστου για τη συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών, και τη μεταφορά τους στο κέντρο διαλογής στο Σχηματάρι.
Έτσι το αυτοκίνητο του Δήμου της ανακύκλωσης δεν θα πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά  στο Σχηματάρι (με πολύ μεγάλο κόστος), αλλά θα συγκεντρώνει  όλα τα  ανακυκλώσιμα εντός του Δήμου και θα τα αποθέτει στο container , στο ΣΜΑ Καρύστου.
Με την εξέληξη αυτή θα έχουμε πολύ λιγότερο κόστος για το Δήμο, αναβάθμιση της ανακύκλωσης με περιβαλοντικό όφελος, και φυσικά λιγότερα απορρίματα που θα μεταφέρονται στους οργανωμένους ΧΥΤΑ Θήβας και Χαλκίδας με αντίστοιχη μείωση του κόστους μεταφοράς.
(Έχουν περάσει 3 μήνες από την πρώτη μεταφόρτωση απορριμάτων και τη λειτουργία του ΣΜΑ, και το αυτοκίνητο της ανακύκλωσης εξακολουθεί δυστυχώς να πηγαίνει στο Σχηματάρι, και δεν αξιοποιούμε τη οικονομική και περιβαλοντική δυνατότητα που μας έδωσε η εταιρία ΕΕΑΑ).

Αν δεν προχωρήσουμε τα στοιχειώδη (κυρίως με την ανακύκλωση) κυνδυνεύουμε να υποστούμε την επιβολή περιβαντολογικού τέλους που θέσπισε η προηγούμεηη Κυβέρνηση  (ΚΥΑ 31606 /19) .

Αν δεν ενδιαφερθούμε για την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας (νέοι κάδοι ,
πλήσιμο κατά καιρούς των κάδων, οργανωμένη συγκέντρωση ογκοδών και κλαδεμάτων, νέος  εξοπλισμός αποκομιδής κ.λ.π. ) , χρησιμοποιώντας και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο ΦοΔΣΑ,
δεν θα πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε : Δηλαδή

ΚΑΘΑΡΗ  ΠΟΛΗ , ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Αλέξανδρος Αλούκος
πρ. Δήμαρχος Αλίμου Αττικής

© 2008 in-karystos.gr.
Απαγορεύεται η χρήση του περιεχομένου ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.